4. Hrvatski trijennale keramike 2018-01-05T12:22:19+01:00

Project Description

4. Hrvatski trijennale keramike

~

Galerija svetog Krševana

Don Krste Stošića bb

Otvorenje:

Petak, 10. studeni, 19 sati

Trajanje:
10.11.-7.12. 2017.

Radno vrijeme:
ponedjeljak – subota
9-12 i 19-21

Na 4. Hrvatskom triennalu keramike, koji je premijerno bio postavljen u Muzeju grada Rijeke, izložena su djela dvadeset i četiri umjetnika, prema odabiru međunarodnog žirija od šesnaest članova iz osam zemalja. Među članovma žirija je i Antonija Modušan, voditeljica galerije sv Krševan u Šibeniku. Izložena su i djela osmoro hrvatskih umjetnika, koja su nastala pedesetih i šesdesetih godina u keramičkoj radionici Otto Krathacker u Zagrebu, te djela osmoro članova žirija koji su keramičari, tj. na izložbi se mogu vidjeti djela 40 umjetnika.

Dobitnica Zlatne plakete je Ivana Petan, a dobitnice Srebrenih plaketa su Sandra Ban, Nadica Eichhorn i Tončica Jelača Marijančević. Također je Nadici Eichhorn dodijeljena otkupna Nagrada Saponija, a Tončici Jelača Marijančević otkupna Nagrada Isa.

Dobitnici očitovanja izvrsnosti su: Marinko Jelača,  Kristina Kojan, Ljubica Lovrenčić, Đurđa Medek, Marija Milić, Bruno Paladin, Melita Tomas, iva Višković i Ivančica Vončina,

U aktualnom trenutku Hrvatska je premrežena sa znatnim brojem izložaba keramike i događanja kao što su umjetničke radionice i međunarodni susreti. Istovremeno bilježimo i uspješne nastupe na važnim selekcioniranim izložbama keramike u inozemstvu te sudjelovanje naših umjetnika na prestižnim međunarodnim susretima i radionicama umjetničke keramike.  Možemo slobodno konstatirati kako međunarodni ugled i rezultati znatno nadilaze uložena sredstva. Ali je svakako odraz već stogodišnje tradicije organiziranog umjetničkog djelovanja na području keramike.

U otprilike takvoj konstelaciji osnovan je 2008. Hrvatski triennale keramike sa zadaćom da bude poticajna inventura trogodišnjeg stvaralaštva, ali vrednovana uz pomoć vrlo kvalitetnog međunarodnog žirija. Time izložba dobiva svoju međunarodnu umjetničku reputaciju, što olakšava njenu prezentaciju u inozemstvu. Tako će i ova izložaba, osim u nizu hrvatskih gradova, gostovati u Italiji i Sloveniji.

Hrvatski triennale keramike je koncipiran kao putujuća izložba po Hrvatskoj i inozemstvu. Naime našu domovinu sa svojih 4 milijuna stanovnika, te prirodnim ljepotama i umjetničkom baštinom možemo tretirati kao jedan sjajan umjetnički velegrad. Premijerna izložba je održana u Rijeci jer će biti Europskom prijestolnicom kulture 2020. Zatim je tu Akademija primijenjenih umjetnosti i također možemo u zadnjem deceniju primjetiti vrlo intenzivno i kvalitetno djelovanje riječkih i istarskih keramičara, a što se ogleda u podatku da na Triennalu izlažu Bruno Paladin, Sandra Ban, Đurđica Horvat, Iva Višković, Đurđa Medek, Nevenka Francisković i Klara Kinkela.

Iako mnogi imaju običaj svrstavati keramiku u tzv. primijenjenu umjetnost, što bi moglo biti stvar jedne šire rasprave, svakako možemo konstatirati  kako su djela hrvatskih keramičara jedini vid vizualnog stvaralaštva koji je stigao u neke daleke zemlje, čak i više od vrlo uspješnog animiranog filma. Stoga i ne čudi što su hrvatski umjetnici sa svojim keramičkim djelima  u ovom trenutku prisutni i na važnim žiriranim međunarodnim izložbama u Gualdo Tadinu (Italija), Kecskemet (Mađarska), Vichte (Belgija) i Cluj Napoca (Rumunjska).

Postavljanje izložbe