Vice Tomasović 2018-10-15T14:34:03+01:00

Project Description

Vice Tomasović
~
EX NIHILO

Galerija svetog Krševana

Don Krste Stošića bb

Otvorenje:

Četvrtak, 15. ožujak, 19 sati

Trajanje:
15 – 21. 3. 2018.

Radno vrijeme:
ponedjeljak – subota
10-12 i 17-19

Vice Tomasović (Omiš, 1986.) je pripadnik splitskog kruga mlade hrvatske umjetnosti. Diplomirao je likovnu kulturu na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu. Predsjednik je HULU Split, osnivač i ravnatelj festivala Almissa Open Air u Omišu te voditelj splitskog Salona Galić. Dobitnik je više priznanja za umjetnički autorski rad. Živi i radi u Splitu i Omišu.

Ovim ciklusom slika velikog formata na kojima je autor intenzivno radio proteklih nekoliko godina propituje se problem nastanka Svijeta „iz ničega“.

„Čudni likovi Tomasovića su oduvijek zanimali i on im je dosljedno predan, radi na njima dugo godina i sprema ih i izlaže u svojim bestijarijima, kakvima na neki način možemo shvaćati i slike ovog ciklusa. Pritom bi jedan povjesničar umjetnosti odgojen na šablonama i potpisima klasičnih i srednjovjekovnih škola i radionica mogao očekivati da će se jedan suvremeni umjetnik još lakše otkriti u nekom detalju poput uha, nosa ili usta likova, međutim, Tomasović vješto varira svoja rješenja, tako da tražiti zajednički nazivnik u očima, zubima i općenito tijelima njegovih antropomorfnih oblika, koji su dosad već postali njegov zaštitnih znak, nije lak zadatak. Ova složenost i raznolikost likovnih oblikovanja govori mnogo o umjetnikovu temeljitom i etičkom pristupu slici: ne samo da jedno platno iz ničega može nastajati dva mjeseca, već slikar ponekad i nakon dužeg vremenskog perioda na isto dodaje svoja nova razmišljanja i utiske, koji pripadaju, istoj intelektualnoj, duhovnoj i likovnoj matici i govore mnogo o samom umjetniku i njegovu promišljanju univerzalnih životnih, neumjetničkih tema. Upravo je to promišljanje o univerzalnim životnim temama u okvirima kulturološkog (i ako smijem dodati, religijskog) podneblja kojem Tomasović pripada ono što ga određuje kao umjetnika i čovjeka. S druge strane, likovna rješenja i obrada tih istih tema nemaju po mojem mišljenju svoje reference u hrvatskoj likovnoj tradiciji. Doduše, u jednom razgovoru za Jutarnji list sam umjetnik je istaknuo da su mu „romaničke iluminacije i kiparstvo zanimljivi zbog prenatrpanog kadra poznatog kao ‘strah od praznog prostora.“

Anđelko Mihanović – iz predgovora izložbe

KATALOG PDF